Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

22.02.2012

VinCE – Budapeszt, 23-25.03.2012

Impreza winiarska, na której poznać można 150 winiarni Europy Centralnej, głównie z Węgier i państw granicznych. Oprócz wina wystawione zostaną sery, oliwy i wędliny. VinCE jest organizowane dla tych, którzy cenią wysoką jakość win i doskonałość w każdym produkcie. Każdy uczestnik będzie miał możliwość wymiany poglądów z pasjonatami wina z innych państw, a także z sommelierami, właścicielami restauracji czy winiarzami.

Informacje szczegółowe o VinCE, a także ceny biletów i plan ramowy imprezy dostępne są na stronie http://www.vincebudapest.com/; Kontakt bezpośredni do VinCE Budapest – info@vincemagazin.hu oraz +36 20 479 5393.

19.02.2012

Alimentaria 2012 – Hiszpania, Barcelona 26-29.03.2012

Jedno z najważniejszych światowych wydarzeń dla profesjonalistów z branży spożywczej, w tym również alkoholi i win, organizowane przez Alimentaria Exhibitions – Fira de Barcelona & Reed Exhibitons Joint venture. Reprezentanci ponad 75 państw będą się syatwaiać na prawie 100m2 powierzchni. Alimentaria 2012 zgromadzą prawie 4 tysiące wystawców i prawie 150 tysięcy gości.

Wina będą wystawiane w sektorze nr 3 – Intervin, gdzie będzie można je degustować.

Informacje na temat tego wydarzenia znajdują się na http://www.alimentaria-bcn.com/ , ponadto informacje można uzyskać telefonicznie i mailowo: dla uczestników visit@alimentaria.com, +34 93 551 15 82; dla wystawców – comercial@alimentaria.com +34 93 452 18 00.

13.02.2012

Kobieca winna natura – Mała feminizacja we francuskich winnicach

Od pewnego czasu obserwujemy pogarszające się warunki francuskiego winairstwa. I nie mam tu na myśli gorszej jakości win ;) Chodzi o duży odsetek potomstwa współczesnych winiarzy, odrzucających przejęcie winnic od rodziców. ‘Przemysł winiarski ma negatywny wizerunek wśród fransuckiej młodzieży’ – tak uważa Jean-Marc Guiberteau, dyrektor Lycee Viticole w Amboise we Francji. Młodzież postrzega uprawę winorośli z ciężkimi czasami, brakiem środków do życia i... pijanstwem.

10.02.2012

Wina organiczne i biodynamiczne – ViViT, Verona 25.03-28.03.2012

Pomimo wciąż małego odsetka produkcji win ekologicznych i biodynamicznych w porównaniu do całej winnej gospodarki świata, wina te mają coraz więcej zwolenników i są zalążkiem przyszłości światowego winiarstwa. Trend ten zwiększa się w sposób widoczny ‘gołym okiem’, wina ekologiczne i biodymaniczne są coraz częściej promowane, a na tegorocznej wystawie w Veronie będą miały swój debiut.

6.02.2012

Riesling z wyraźną nutą nafty

Starsze rieslingi mają coś, co albo się od początku pokocha, albo znienawidzi. Chodzi oczywiście o aromat benzyny lub nafty, który pojawia się na przykład w długo starzonych winach znad Dunaju i Mozeli czy w tych pochodzących z gorących regionów Australii.

3.02.2012

International Trade Fair Wines and Spirits - 4-6.03.2012, Düsseldorf, Niemcy

Ponad 3300 wystawców z 45 państw świata i 36 gości spodziewają się organizatorzy Międzynarodowych Targów Win i Alkoholi, które odbędą sięw Niemczech w marcu. Podczas targów odbywać się będą konferencje tematyczne, specjalne pokazy i degustacje, w tym także część poświęcona winom organicznym (Hala 7.1).


Uczestnikami targów będą między innymi profesjonaliści z branży gastronomicznej, hotelarstwa, czy sprzedaży alkoholi. Bilety można kupić drogą internetową na stronie http://www.prowein.com/ , gdzie również znajduje się więcej informacji na temat wydarzenia.