Pogoda robiła wiele psikusów, jednak nastroje wśród winiarzy są bardzo dobre, a oni sami patrzą z optymizmem na powstające wina. Wśród producentów w Wenecji (Euganejskiej i Julijskiej) najczęściej padały określenia ‘bardzo dobry rocznik’, natomiast w niektórych winnicach Górnej Adygi rocznik 2011 został okrzyknięty wybitnym. Wiosna była ciepła i słoneczna i doprowadziła do wczesnego kwitnienia. Czerwiec był zmienny, dni były bardzo ciepłe, a noce chłodne, róznice temperatur były więc znaczne. Veneto było bardzo suche, a Friuli i Górna Adyga deszczowe. Lipiec i sierpień były gorące i słoneczne i sprawiły, że grona dojrzały a cały proces dojrzewania unormował się. Z powodu suszy winnice wymagały znacznego nawadniania, a deszcze pod koniec sierpnia pozwoliły winogronom spokojnie dokończyć proces dojrzewania. Wrzesień charakteryzował się ciepłymi i słonecznymi dniami i chłodnymi nocami, czyli upragnioną pogodą dla winiarzy w tym okresie, gdyż zbiory przebiegły w sposób łatwy i kontrolowany. Plony były doskonałe, choć mniejsze o ok 10% od zeszłorocznych.
(źródło: Wine Spectator)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz