Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

18.02.2013

Dekantery i inne karafkowate

Dzisiaj zadano mi pytanie, które wydało mi się jakby nie z tego świata. Brzmiało ono "a co to znaczy dekantować?". Niestety im dłużej 'siedzę w winie' tym mniej pamiętam czasy, kiedy nie miałam zielonego pojęcia na temat winiarskiej terminologii, a wina dzieliłam na białe i czerwone (o różowych najczęściej zapominałam, nie mówiąc już o musujących). I choć na początku zaniemówiłam z wrażenia ("że co? nie wiesz? no jak możesz tego nie wiedzieć?!?!) to po chwili wypuściłam z siebie kilkuminutowy słowotok, który chyba był dość poukładany i zrozumiały, bo 'słuchacze' kiwali głowami w górę i w dół, momentami robiąc wielkie oczy i wydając z siebie "aha", "hmm", "wow" etc ;) żeby nie było - lubię opowiadać o winie, choć wciąż mnie to krępuje, bo mam wrażenie, że wiem wciąż za mało. A to z kolei sprawia, że w tym danym momencie chcę wiedzieć jeszcze więcej i motywuje mnie do wgłębiania się w tematykę jeszcze bardziej. Dlatego dzisiaj 'do poduszki' będę czytać materiały z zeszłorocznego kursu, aby odświeżyć odrobinę wiedzę - zacznę od dekantacji ;)

W związku z tym, że ktoś może kiedyś szukać ogólnej informacji po co się dekantuje wino i co to jest ta cała dekantacja, a nie ma czasu na czytanie długich elaboratów na ten temat, poniżej w myślnikach i bardzo skrótowo:

"Dekantacja" - zlewanie płynu znad osadu (chemia, klasa podstawowa)
Po co się dekantuje wino?
- by je napowietrzyć (najpopularniejszy powód w dzisiejszych czasach - bo to modne)
- aby pozbyć się naturalnego osadu z wina (starsze lub mocniejsze wina, które z natury mają sporą ilość osadu)
- aby pozbyć się pływających paproszków, np korka, który ukruszył się podczas odkorkowywania butelki (są i tacy, który wyciągają z kieliszka palcami wszystko, co w nim pływa, a co nie powinno tam pływać, ale w towarzystwie tej metody nie polecam ;p).
Do dekantacji używa się karafki / dekantera. Teraz w sklepach internetowych z gadżetami winiarskimi znaleźć można najróżniejsze kształty, ale te najbardziej profesjonalne to te klasyczne - przygotowane w sposób, który pozwala łatwo nalać wino z butelki do karafki i łatwo wlewać wino z karafki do kieliszka. I oczywiście ważne jest to, aby jak największa powierzchnia wina miała kontakt z powietrzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz