Obecnie prawo do posługiwania się określeniem DOCG posiadają 24 włoskie wina, z czego siedem powstaje w Piemoncie. Poza Barolo i Barbaresco, produkuje się tu Gattinarę i Ghemmę, czerwone wina wytrawne ze szczepu nebbiolo. Oprócz nich są też dwa wina białe, półsłodkie Asti, obejmujące Asti Spumante oraz Moscato d'Asti, a także wytrawne Gavi lub Cortese di Gavi. Siódme piemonckie wino DOCG to musujące czerwone Brachetto d'Acqui.
Drugim w kolejności regionem pod względem ilości win mających prawo apelacji DOCG jest Toskania, odwieczna rywalka Piemontu. W Toskani wyróżnionych zostało sześć win, które mieszczą się w starszym regionie produkcji Chianti zwanym Chanti Classico oraz Chianti (obszary: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Rùfina oraz Montespertoli). Wina mające prawo do apelacji to między innymi wytrawne czerwone Carmignano i białe wytrawne Vernaccia di San Gimignano.
Z Wenecji pochodzą trzy kolejne wina DOCG – czerwone wytrawne Bardolino Superiore oraz dwa wina białe- wytrawne Soave Superiore oraz słodkie Recioto di Soave.
Na kolejnym miejscu uplasowały się egzekwo Lombardia i Umbria, z winami: Valtellina Superiore i Franciacorta z Lombardii oraz umbryjskie czerwone wytrawne wina Torgiano Rosso Riserva i Sagrantino di Montefalco.
Pozostałe wina DOCG to: Albana di Romagna (Emilia-Romagna), Romandolo (Friuli-Wenecja Julijska), Taurasi (Kampania), Vermentino di Gallura (Sardynia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz