W Polsce ‘winem’ określano dotychczas różne napoje alkoholowe – zarówno wina gronowe, jak i robione z owoców suszonych, czy tanie wina tzw jabole. Niedawno wprowadzone przepisy wprowadzają bardziej precyzyjne rozróżnienie w nazewnictwie, dzięki czemu „polskie wino” nabędzie nowej, zupełnie innej wartości. Poniżej przedstawiam określenia, fermentowanych napojów winiarskich ujętych w ustawie z 2011 roku.
Miód pitny – napój o zawartości alkoholu 9-18%, otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny z możliwością dodania alkoholu, słodzenia, dodania ziół lub przypraw korzennych lub barwienia cukrem palonym.
Markowy miód pitny – ta kategoria określać będzie miody pitne o zawartości alkoholu 9-18%, do których producenci nie będą dodawać ani sacharozy ani spirytusu, dodatkiem jedynie będzie mógł być destylat miodowy. Ponadto markowy miód pitny będzie mógł być słodzony z dodatkiem ziół lub przypraw korzennnych lub barwiony wyłącznie karmelem powstałym z miodu.
Markowe wino owocowe – to oznaczenie będzie się znajdowało na etykietach win produkowanych tylko i wyłącznie ze świeżych owoców, otrzymanych w wyniku fermentacji alkoholowej bez dodatku alkoholu. Wina markowe owocowe zawierają 8,5-15% alkoholu i leżakują minumum 6 miesięcy.
Wino owocowe – podobnie jak w przypadku markowych win owocowych, jednak w przypadku win owocowych nie ma zdefiniowanego minimalnego okresu leżakowania, a zawartość alkoholu mieści sięw granicach 8,5-16%.
Wino owocowe wzmocnione – mają 16-22% alkoholu, powstają w wyniku fermentacji alkoholowej z dodatkiem alkoholu rektyfikowanego lub destylatu miodowego lub owocowego.
Wino owocowe aromatyzowane – zawiera co najmniej 75% wina owocowego, poddane aromatyzowaniu substancjami innymi niż te uzyskane z winogron; zawartośc alkoholu w winach owocowych aromatyzowanych waha się w granicach 8,5-18%.
Wino z soku winogronowego – takie oznaczenia na etykiecie będą miały napoje wyrabiane z importowanego koncentratu gronowego o zawartości alkoholu 8,5-18%.
Aromatyzowane wino z soku winogronowego – zawiera co najmniej 75% wina z soku winogronowego,a rzeczywista zawartość alkoholu wnosi 6,5-18%.
Nalewka na winie owocowym – zawiera co najmniej 60% wina owocowego lub wina owocowego wzmacnianego oraz co najmniej 10% nalewu; zawartośc alkoholu wynosi 17-22%.
Aromatyzowana nalewka na winie owocowym - zawiera co najmniej 60% wina owocowego lub wina owocowego wzmacnianego oraz co najmniej 10% nalewu; zawartośc alkoholu wynosi 17-22% i została poddana aromatyzowaniu substancjami innymi niż otrzymane z winogron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz