Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

16.12.2011

Szampańskie kieliszki – flute, tulip czy coupe?

Jak nie zaliczyć ‘wtopy’ na imprezie sylwestrowej? Oprócz znakomicie dobranego szampana nie można zapomnieć o właściwie dobranych kieliszkach, w których zostanie on podany.
 Pic (1) – kieliszki do szampana, od lewej: flute, tulip, coupe

W Polsce większości z nas kieliszek do szampana kojarzy się z... no właśnie. I tu zaczyna się problem. Płaskie czarki na wysokiej nóżce? Wysokie kieliszki w kształcie litery V czy może wąskie kieliszki w kształcie tulipana? Każdy z nas ma inne wybrażenie, odwieczny spór o „właściwy” kieliszek jest nadal aktualny, ale nie na nim chcę się skupić. Przedstawię po kolei każdy rodzaj kieliszka i kilka jego charakterystycznych cech. To, który wybierzecie zależy tylko i wyłącznie od Was.

Champagne flute (Flûte à Champagne) – wąskie i długie naczynie z długą nóżką. Przeciwnicy flute przekonują, że w tych kieliszkach szampan zbyt mocno się pieni. Zwolennicy natomiast chwalą bezcenny widok odrywających się od dna bąbelków. Powierzchnia otwarcia czaszy jest mała, dlatego można się delektować zapachem szampana, który nie ulatnia się szybko.

Champagne tulip – kieliszek do białych musujących win, w których również czasem podaje się szampany. Brzeg tego kieliszka jest węższy niż jego środek i pozwala na uwolnienie się aromatów w bardziej skoncentrowany sposób niż w tradycyjnych kieliszkach typu flute.

Champagne coupe – płaskie szerokie czarki na wysokiej nóżce, powszechnie stosowane na weselach i układane w „stożek”, gdzie szampana nalewa się do najwyżej położonego kieliszka, a po przelaniu trunek spływa do kieliszków położonych w niższych partiach ‘stożka’. W tego rodzaju kieliszkach bąbelki giną szybko i aromat szampana ulatnia się dużo szybciej ze względu na dużą powierzchnię czaszy. Coupe jest mniej popularny ze względu na zmianę stylu szampanów i win musujących w dzisiejszych czasach – obecnie większość stanowią szampany wytrawne i półwytrawne, w latach trzydziestych XX wieku, kiedy te kieliszki były niezwykle popularne, szampany były słodsze. Obecnie ten typ kieliszka nie jest polecany przez koneserów.

I na koniec kilka porad dla serwujących szampana lub wino musujące:
- Wąskie wysokie kieliszki napełnia się najlepiej do połowy (maksymalnie do 2/3) wysokości, dzieląc nalewanie wina na dwa razy.
- Kieliszek trzyma się za nóżkę a nie za czaszę, aby ciepłem dłoni nie ogrzewać szampana.
- Doświadczeni kelnerzy na jedną butelkę przeznaczają 6-10 kieliszków.
- Kieliszki powinno się zmienić za każdym razem, gdy zmienia się trunek, aby pozostały w naczyniu aromat jednego wina nie wpłynął na zniekształcenie aromatu i smaku kolejnego.
- Butelkę trzyma się ‘od spodu’, umieszczając palce wzdłuż butelki, a kciuk w zagłębieniu denka.
- Podczas nalewania szampana szyjka butelki nie może dotykać kieliszka. - Po nalaniu trunku do kieliszka, należy wykonać odpowiedni obrót ręką, aby ostatnie krople szampana nie spadły na obrus lub podłogę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz