Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

15.12.2011

Ja mam 20 lat, Ty masz 20 lat, przed nami... 20 lat czekania

Francuskie wina kojarzą się z wysoką jakością i są znane na całym świecie. I chociaż większość z win (oczywiście nie tylko tych z Francji) należy wypić w ciągu kilku lat od momentu butelkowania, zdarzają się wyjątki. Część z nich, by dojrzeć, potrzebuje czasu. I to nie mało.

W dzisiejszym poście wymienię wina do długiego (20-letniego) starzenia, które pojawiły się na rynku lub dopiero zostaną wprowadzone do sprzedaży. Pamiętajcie, że niektóre wina można zakupić w przedsprzedaży jeszcze przed zabutelkowaniem. Ceny są wtedy niższe, jednak nie ma 100% jakości co do późniejszej wartości wina. Koszt skrzynki po zabutelkowaniu jest wyższy, ale zyski są bardziej przewidywalne – wino jest już po degustacjach przez ekspertów i kupiec zna jego miejsce w rankingu win z danego rocznika.

Wina z Szampanii będą dostępne na rynku w okolicy 2013 roku, a te najlepsze, wymagające dłuższego starzenia, przewiduej się wejście na rynek w okolicach 2015-2018. Burgundzkie czerwonie wina już można kupować. Wina z Bordeaux znajdą się na rynku na przełomie wiosny i lata 2013, ale w przedsprzedaży można je zakupić już teraz. (Informacje nt rocznika 2009 w poszczególnych regionach Francji zamieszczę w kolejnych postach). Żółte wino z Jury (Vi jaune) dostępne będzie od ltego 2016 roku. Chianti Classico Riserva z włoskiej Toskanii można będzie nabyć od stycznia 2012. Hiszpańskie Riojy gran reserva trafią do sprzedaży od wiosny 2015. Barolo – od wiosny 2013, antomiast Barbaresco od wiosny 2012. Z kolei najlepsze Amarone della Valpolicella będzie można kupić wiosny 2012.


(źródło ‘Kalendarz kolekcjonera’; M. Bońkowski)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz