Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

7.12.2011

Szampan – czym jest naprawdę

Określenie ‘szampan’ jest znane każdemu i niewątpliwie kojarzy się imprezą sylwestrową rozpoczynającą nowy rok. Co jednak dokładnie oznacza i czym różni się od wina musującego? Co to jest brut i demi-sec? Dzisiejszy wpis będzie szampański w każdym tego słowa znaczeniu.
Na większości etykiet popularnych u nas ‘szampanów’ nie znajdzie się określenia ‘szampan’. Gdyż prawo do szampana (champagne) mają tylko te wina, które pochodzą ze ściśle określonych regionów w Szampanii, regionie winiarskim we Francji. Pomimo istnienia tysięcy ‘szampanów’ z najróżniejszych zakątków świata, prawdziwy szampan jest i będzie tylko jeden i tylko z francuskiej Szampanii. Francuski trunek z Szampanii poddany jest podwójnej fermentacji i zawiera dwutlenek węgla (bąbelki), który tworzy sięw nik wskutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelce. Prawdziwe szampany należą do raczej drogich alkoholi.

Czym więc są nasze popularne ‘szampany’? To najczęściej białe wina musujące i taką właśnie informację znaleźć można na etykiecie. Powstawać mogą zarówno we Francji (poza regionem Szampanii), jak i w innych państwach.

Wśród szampanów i win musujących znaleźć można określenia wskazujące na typ wina.
- extra brut (brut intégral, brut zero) – bardzo wytrawny smak
- brut – klasyczny wytrawny smak
- extra-sec – smak plasujący się między wytrawym a półwytrawnym, tzw delikatnie wytrawny
- sec (gout américain) – wytrawny smak
- demi-sec – smak półwytrawny
- demi-doux – półsłodki smak
- doux – słodki smak

Szampany i wina musujące doux (słodkie) występują bardzo rzadko, również w Polsce raczej wybiera się szampany półwytrawne i wytrawe.

Szampany produkowane są z trzech dopuszczonych do ich wyrobu odmian gron: białego chardonnay oraz czerwonych piot noir i pinot meunier. Te szampany, które zrobione są wyłącznie z białych gron chardonnay mają na etykiecie określenie ‘blanc de blancs”. Od niedawna można też ‘blanc de blancs’ znaleźć na etykietach białych win spokojnych.

Niektóre wina musujące są określane jako cuvée, czyli mieszanki. Tak opisuje się wina, które są rezultatem zazwyczaj długich poszukiwań zestawu winogron i innych składników, z których uzyska się dany, konkretny smak szampana. Często proporcje składników pozostają tajemnicą producenta, czasem jednak udostępniane są szerokiej publiczności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz