Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

19.12.2011

Połączenia kulinarne szampana

Lekkie szampany blanc de blancs i nierocznikowe bruty z przewagą chardonnay są doskonałym akompaniamentem do sushi w wersji wegetariańskiej, jak i sushi z rybami. Pasują też do kawioru, białych ryb i potraw z owoców morza, białych mięs, sałat i warzyw. Idealnym połączeniem jest połączenie szampana z... naleśnikami. Szampany typu brut są idealne do naleśników na ostro, a demi-sec do tych słodszych, z owocami, lodami czy konfiturami. Szampany demi-sec są doskonałym dodatkiem do deserów. Począwszy od owoców (malin, truskawek, brzoskwiń), przez ciasta drożdżowe i serniki, tarty i inne ciasta, w których dominuje aromat wanilii.

Ponadto szampany pasują do wszelkich potraw śniadaniowych z jajkami – zarówno do jajecznicy, jak i do jaj przepiórczych czy benedyktyńskich. Doskonale pasują też do serów typu brie, gody, camembertów i parmezanu.

Jesli serwujemy szampana razem z innymi alkoholami na przyjęciu, najlepiej podać go przed winami białymi oraz czerwonymi lub do deseru. Jeśli serwowany jest tylko szampan, to należy pamiętać, że najpierw podaje się wytrawne, a dopiero później słodsze wina musujące.

Na koniec przypomnę, że szampan najlepiej smakuje schłodzony (8-10°C), więc nie zapomnijcie wstawić go do specjalnie do tego przystosowanej lodówki, chłodni lub wiaderka z lodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz