Wine Lady

Zapraszam na moją nową stronę: www.wine-lady.pl
I also write about wine in English: www.wine-lady.com

25.11.2011

Vinoforum

To impreza winiarska w środkowej Europie, jedna z ważniejszych imprez związanych z winem oraz jednocześnie konkurs na najlepsze wina.
Konkurs Vinoforum organizowany jest od ponad 20 lat, do tej pory odbywał się między innymi w Australii, Chorwacji, Czechach, Słowacji, Słowenii. W tym roku w lipcu Vinoforum odbyło się po raz pierwszy w Polsce, w Krynicy Zdroju, gdzie o medale rywalizowało ponad 300 win z całego świata.
Polskie wina zdobyły cztery medale. Jak na trzeci rok z rzędu i raczkujące polskie trunki z tej kategorii wynik jest zadowalający. Z pewnością nie jesteśmy już nieznanym krajem w branży; polskie winnice pokazują się coraz chętniej na międzyanrodowych imprezach winiarskich oraz coraz częściej biorą udział w konkursach winiarskich, dzięki czemu świat ma możliwośc poznawania naszych rodzimych win.
VinoForum 2012 odbędzie się w Mariborze, przy granicy słoweńsko-austriackiej.

18.11.2011

San Sebastián Gastronomika Euskadi Savour, San Sebastian 20-23 listopada 2011

To jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Hiszpanii. Tegoroczny San Sebastián Gastronomika będzie miało miejsce w Kursaal Congress Palace w dniach 20-23 listopada 2011 roku.

pic (1) plakat promujący wydarzenie


Winu poświęcona jest sekcja OFF, podczas której wystąpią znane gwiazdy winiarskiej estrady, jak np Josep Roca (sommelier w restauracji El Celler de Can Roca), Fernando Gallardo (recenzent ‘El Pais’), Juli Soler (współwłaściciel restauracji El Bulli), Ferran Centelles (sommelier fundacji El Bulli) oraz Roser Torras, dyrektor Kongresu.
Wydarzenie skupiać się będzie wokół teoretycznych i praktycznych wskazówek w tematyce zarządzania salonem winiarskim oraz technik sommelierskich, a także sztuki zarządzania w branży hotelarskiej oraz sztuki degustacji win i całej tematyki związanej z winem.

W ramach OFF gastronomika odbędzie się po raz drugi Concurso Oficial Mejor Sumiller de España 2011 (Konkurs na najlepszego sommeliera w Hiszpanii 2011), a także II Concurso International de Gin Tonic ‘Jordi Estradella’ (II Konkurs Gin Tonic ‘Jordi Estradella’).


Więcej informacji (w języku hiszpańskim) znajduje się tutaj

16.11.2011

Festiwal Otwartych Piwnic Winnych Znojemsko, Czechy 19-20 listopada 2011

Na południowych Morawach w czeskim regionie Znojemsko odbędzie się festiwal winiarski, podczas którego będzie można skosztować najlepszych win oraz potraw regionalnej kuchni.


Pic (1) Miasto Znojemsko, ze strony www - znojmocity.cz

15.11.2011

IX Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO Kraków 16-18 listopada 2011

Targi ENOEXPO to impreza poświęcona winom, podczas której można degustować wino, porównać oferty producentów i eksporterów, a także poznać marki i nawiązać kontakty biznesowe.



Pic (1) degustacja win na ENOEXPO

Salon Enoturystyki Kraków 16-18 listopada 2011

W Ramach IX Miedzynarodowych Targów Wina w Krakowie ENOEXPO 2011 odbędzie się II Salon Enoturystyki, czyli turystyki winiarskiej, która stanowi szansę rozwojową dla branży turystycznej.
pic (1) źródło -targi.kraków.pl

Wine Lady

W dniu wczorajszym założyłam nowego bloga jako Wine Lady. Wszystkie posty z Wine Woman przeniosłam tutaj i będę teraz prowadziła bloga w tym miejscu ;)

9.11.2011

Regiony winiarskie w Stanach Zjednoczonych.

Poniżej regiony winiarskie USA, w których uprawia się winorośla i wytwarza wino. Wymieniam trzy największe i najbardziej znane miejsca produkcji - Kalifornię, Washington i Oregon.

KALIFORNIA
- Północne Wybrzeże
- Środkowe Wybrzeże
- Południowa Kalifornia (od Ventura do San Diego)
- Dolina Centralna (między Sacramento a Bakersfield)
- Sierra Nevada ( zachodnia strona gór Sierra Nevada)

WASHINGTON
AVA Yakima Valley
AVA Walla Walla
AVA Tri City
AVA Wahluke Slope
AVA Columbia Valley & Basin
AVA Cold Creek
AVA Canoe Ridge

OREGON
AVA Willamette Valley
AVA Umpqua Valley
AVA Rouquw Valley
AVA Walla Walla Valley
AVA Columbia Valley

7.11.2011

Grenache.

Grenache jest najczęściej uprawianym szczepem w Hiszpanii, gdzie jest lepiej znany jako garnacha tinta. Prawdopodobnie wywodzi się z Aragon, jednej z prowincji w północnej Hiszpanii, skąd rozprzestrzenił się na dalsze regiony winiarskie, w tym Sardynię i Roussillon.


Pic (1) grenache, photographer - Josh McFadden


Odmianę tą cechuje mocne drewno krzewów winorośli i ogromna wytrzymałość na susze. Grenache lubuje się w słońcu, nie przeszkadza jej wiatr ani żwirowo-kamieniste podłoże. Poza tym ma wysoki poziom odporności i łatwo przyswaja szczepionki przeciw szkodnikom. Jest jednym z nielicznych gron, które przetrwało plagę filoksery siejącą spustoszenie w europejskich winnicach w XIX wieku. Nalezy też dbać o odpowiedni, niezbyt wysoki poziom wilgotności podczas uprawy grenache, bowiem chłód i za duża wilgotność powodują gnicie krzewów.

Grenache plasuje się na trzecim miejscu wśród najchętniej uprawianych winorośli – tuż za cabernetem i merlotem (niektóre źródła podają, że jest drugim najczęściej uprawianym czerwonym szczepem). Najlepsze wina wytwarzane są z tych gron, które pochodzą ze starych winorośli. Główne regiony upraw to Dolina Rodanu, Langwedocja, Rioja, El priorato i Maury. Ze względu na swą łatwość łączenia się z innymi odmianami, grenache jest najczęściej składnikiem mieszanek doskonałych czerwonych win, choć również można spotkac wina odmianowe. W Hiszpanii najczęściej do grenache dodawane są grona tempranillo, a we Francji shiraz i mourvedre. Ponadto winogrona tej odmiany staowią bazę znanych win Châteauneuf-du-Pape czy Côtes du Rhône.

Wina wytworzone z grenache są bardzo owocowe o jasnoczerwonej z pomarańczowymi refleksami barwie. W aromatach i smakach dominują nuty dojrzałych jagód – czarnej porzeczki i jeżyny, a także czerwonych owoców – wiśni i truskawek, ponadto wyczuwalne są nuty pieprzu, lukrecji i rodzynek. Grenache powodują, że wina są mocno skoncentrowane, mają wysoki poziom kwasowości i dają wyczuwalne taniny. Ponadto wino grenache szybko się starzeje.


Synonimy: garnacha tinta, cannonau, granaxa, retaglidau nieddu, cañonazo, cannonau selvaggio, cannonadu nieddu, grenache rouge, alicante, granaccia, carinagne rosso, tinto aragonés, garnaccho negro, gironet, garnatxa país, rousillon tinto, uva di spagna, lladoner, rivesaltes, abundante, cannonaddu, rousillon, bois jaune, redondal, ranconnat, rouvaillard, sans pareil, tentillo, mencida, grenache noir, tocai rosso, alicante grenache, red grenache, francese, navarro, aleante poggiarelli, tinto navalcarnero, aleante, elegante, negru calvese, aragonés, garnacha común, garnacha negra, garnacha roja, navarra, santa maría de alcántara, tinto menudo, tintella, tintilla, toledana, garnatxa negra, navaro, navarre de la dordogne, kek grenache, aleante di rivalto, alicant blau

4.11.2011

Regiony winiarskie w Chile.

Regiony winiarskie w Chile wraz z podregionami, które w danych regionach można wyróżnić:
- Atacama: Valle de Copiano, Calle del Huasco
- Coquimbo: Valle del Elqui, Valle del Limari, Valle del Choapa
- Aconcagua: Valle del Aconcagua, Valle de Casablanca
- Valle Central: Valle del Maipo, Valle del Rapel (strefa Valle del Cachapoal i Valle de Colchagua), Valle del Curico (strefy – Valle del Teno, Valle del Lontué), Valle del Maule (strefy: Valle del Claro, Valle del Lancomilla, Valle del Tutuvén)
- Sur: Valle del Itata, Valle del Bio-Bio